fbpx

Cadillac и Hummer ќе пристигнат во Европа како електрични возила

По претходните најави дека General Motors ќе се врати во Европа, се појавуваат и првите информации околу тоа дека американскиот производител ќе се пробива со електричните Cadillac и Hummer

Во 2017 година, General Motors ги продаде брендовите Opel и Vauxhall на тогашната PSA, сега позната како Stellantis по спојувањето со FCA. Поминаа пет години без речиси никакво присуство на пазарот во Европа за американскиот производител на автомобили, со исклучок на малиот број на Chevrolet Corvette. Ова може да се промени во блиска иднина бидејќи, според новиот извештај, GM размислува за лансирање на Hummer и Cadillac на Стариот континент.

Automotive News има информации од „луѓе запознаени со ова прашање“, кои велат дека Cadillac би можел да биде првиот што ќе биде лансиран во Европа со целосно електричен опсег на модели. Lyriq EV, кој сега е во продажба во САД, би можел да биде првото возило од марката што ќе се појави на европскиот пазар. Доколку овој потег се покаже како успешен, GM може да го испрати и GMC Hummer EV – своето најголемо, најмоќно и технолошки најнапредно електрично возило – во Европа.

Lyriq

Сè уште нема ништо официјално од General Motors во врска со потенцијалното враќање во Европа, иако пред околу еден месец, извршната директорка на компанијата, Мери Бара, рече дека може да го замисли GM да се врати на Стариот континент. До средината на следната деценија, GM ќе се префрли на целосно електричен опсег на модели, што совршено се усогласува со нивната теоретска стратегија за Европа.

Важно е да се напомене дека General Motors никогаш целосно не се откажа од европскиот пазар. По продажбата на Opel и Vauxhall, GM продолжи да ги продава Chevrolet Corvette и одбрани модели на Cadillac преку мала дилерска мрежа низ целиот континент. Производителот на автомобили, исто така, работи на основање на нов стартап бизнис за мобилност, кој моментално го води Махмуд Самара, поранешен потпретседател на Cadillac за Северна Америка. Потенцијалното лансирање на Cadillac Lyriq и Hummer EV може значително да ги прошири операциите на GM во регионот.

Hummer EV SUV

Поврзани вести

Back to top button