fbpx

CES 2018: Тoyota претстави автономен шатл e-Palette Concept

Toyota се претставува на CES 2018 со концептот e- Palette, развиен во соработка со Amazon, DiDi, Mazda, Pizza Hut и Uber

Станува збор за автономен електромобил со отворен управувачки интерфејс, овозможувајќи им на клиентите да монтираат сопствен автоматски систем за управување.

Toyota e- Palette Concept е „кутија на тркала“ со три должини од 4 до 7 метри. Големата висина и отсуството на дизајнерски облини во силуетата на e- Palette овозможуваат максимално ефикасно користење на простор за превоз на патници или товар. Тојотините партнери ќе можат да го уредат внатрешниот простор на машината по сопствени желби.

 

Јапонците тврдат дека Toyota e- Palette Concept може да стане репер за бизнис- екосистемот. Во основата ќе се користи платформата Mobility Services Platform (MSPF), за развој на комплет мобилни решенија и флексибилни состави. Заедно со Amazon, DiDi, Mazda, Pizza Hut и Uber ,јапонскиот производител сака да создаде обемен „екосистем” со апаратна и програмска поддршка, која ќе им помогне на цела група на компании во користењето на напредни мобилни технологии за уште поквалитетни услуги на клиентите.

1 | e- Palette
2 | e- Palette
3 | e- Palette

    Партнерските компании не се обврзани да ја користат автономната технологија за управување на Toyota. Секој учесник во проектот може да креира и користи сопствена опрема и софтвер. Сите информации на компанијата-партнери ќе постапува во дата-центар на Toyota, каде што клиентите ќе можат да ги реализираат потребните плаќања, да ја контролираат состојбата на превозното средство или да планираат логистиката и сервисирање. Започнувањето на новиот транспортен екосистем и концептот на мобилност во Toyota го планираат за 2020 година.

    Поврзани вести

    Back to top button