НАСЛОВНАТЕХНОЛОГИЈА

Continental го претвора ветробранското стакло во голем екран

Модерните проекциски дисплеи заземаат мал сегмент од ветробранското стакло или ја ограничуваат сликата на транспарентен екран над таблата

Поголемите слики бараат поголеми површини и не им нудат на инженерите многу слобода. Овој проблем може да се реши со технологијата на холографска бранова должина што веќе се користи во воената и цивилната авијација. Пионер во развојот на ваквите системи е калифорниската компанија DigiLens. Од 2016 година, германскиот концерн Continental инвестираше значителни средства во неа, а овој месец купи и плус 18% од американската фирма.

Германскиот производител гледа одлична иднина во холографските брановоди, па дури смета дека технологијата е подготвена и за употреба. Во текот на изминатите 10 години, цената на збогатената технологија со реални системи врз основа на холографски бранови падна десет пати, а DigiLens е една од првите компании кои се приспособуваат на проекцијата на „прекршени“ површини. Сепак, за крајната цена на ваквите системи се уште е рано да се разговара пред да започне производството. Јасно е дека колку е поголема циркулацијата, толку е поевтин производот.

Холографски брановоди сигурно ќе почнат да ги опремуваат луксузните возила, а потоа технологијата ќе стане достапна за пониски класи.

Continental

Клучни зборови

Поврзани вести

Close