fbpx

Арапите ја подготвуваат најмоќната хипер изведба во светот

На автомобилскиот салон во Дубаи арапската компанија Devel ќе ја претстави сериската изведба на хипер моќен модел од 5.000 КС

Машината се нарекува Sixteen, а првите планови за негово производство беа најавени уште во 2013 година, потсетува Road & Track. Devel Sixteen е опремен со 12.3-литарски V16 мотор со 4 турбини, со моќност од 5000 КС и 4771 Nm вртежен момент. Моторот е создаден од компанијата Steve Morris Engines, која развива турбополначи и влечни мотори. Бараната максимална брзина е над 500 km/h, со забрзување од 0 до 100 km/h, земајќи 1.8 секунди.

1 | Devel
2 | Devel
3 | Devel

Италијанската компанија Manifattura Automobili Torino, исто така, учествува во развојот на автомобилот. Нејзините инженери претходно учествуваа во создавањето на SCG 003, како и создавањето на сведочења неодамна направени од Apoll Intensa Emozione.

Поврзани вести

Back to top button