Дигиталните клучеви стануваат попаметни

Дигиталните клучеви стануваат се попаметни, ќе ви обезбедат пристап до автомобилот дури и ако вашиот паметен телефон е искучен

Наведен во издание на дигитален клуч 2.0, спецификациите треба да бидат завршени кон крајот на оваа година и ќе се користи новата „скалабилна архитектура за поддршка на масовно усвојување“.

Претстојната спецификација користи NFC (Near Field Communication), и ќе има безбедносен чип кој работи одделно од оперативниот систем на паметни телефони. Ова обезбедува голем број придобивки, вклучувајќи подобрена безбедност и достапност за користење на дигиталниот клуч дури и кога батеријата е толку ниска што паметниот телефон не може да се стартува.

Дигиталните клучеви

Ова е огромно подобрување бидејќи следната генерација на дигитален клуч ќе работи дури и ако вашиот телефон не. Ова значи дека возачите можат повеќе да се опуштат и да не се грижат решат да го остават физичкиот клуч дома.

Конзорциумот работи и на лансирање на дигиталниот клуч 3.0. Предвидено е да се користи Bluetooth Low Power и Ultra-Wideband технологија. Ова не звучи премногу важно, но претстојната спецификација веќе нема да бара од корисниците да го извлечат својот паметен телефон и да го држат до рачката на вратата. Наместо тоа, тоа ќе обезбеди пасивен пристап до возилото и сопствениците ќе можат да го остават својот паметен телефон во торбата или џебот.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close