Дизајнерот што ја промени Kia, се пензионира

Еден од најдобрите дизајнери во автомобилската индустрија, ветеранот Питер Шрејер, се пензионира

Позиција главен дизајнер на групацијата Hyundai Motor Company ќе биде доделена на белгискиот дизајнер Лук Донкерволке. Впрочем, самиот Донкерволке е толку млад, a зад себе има огромно искуство од работата во Peugeot, Škoda, Audi, Lamborghini, Seat, Bentley и Genesis.

На возврат од 65 години, Шрејер сепак нема да се повлече целосно, туку ќе остане како консултант и ќе биде користен за некои проекти на корејскиот концерн. За поголемиот дел од својот живот, Шрејер работи во концернот Volkswagen.

Светската слава сепак му ja донесува функцијата на главен дизајнер на Kia.

Токму тој е човекот кој го менува видот на автомобилите на брендот, а тоа резултира и со зголемување на продажбата, особено на пазарите во Европа. Главната заслуга на ветеранот е дека успева визуелно да ги подели моделите на корејскиот бренд. Шрејер се издига до главен дизајнер на целата Hyundai Motor Group, но неговото влијание отпаѓа, бидејќи со поединечните проекти се занимаваат други луѓе кои развиваат различни автомобили.

Питер Шреиер
Лук Донкерволке

Што се однесува до Донкерволке, тој почна да работи за групацијата во 2015 година, кога е поканет да биде главен дизајнер на премиум-брендот Genesis. Ова е заслуга на Шрејер, кој потоа го гледа белгијанецот како негов наследник. Сега Донкерволке ќе биде одговорен за трите брендови во групата – Genesis, Hyundai и Kia.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close