Дубаи започнува со јавен транспорт од иднината

Управата за патишта и транспорт во Дубаи (RTA) на тековниот Шести состанок на светските влади покажа работен прототип на беспилотен јавен превоз за иднината

Станува збор за автономни капсули произведени од NEXT Future Transportation Inc., кои работат на електрична енергија. Според информациите дистрибуирани од страна на RTA, овие капсули се наменети за патувања за кратко и средно растојание на посебни ленти. Покрај тоа, тие можат да бидат брзо споени и поделени, во зависност од специфичните барања.

NEXT Future Transportation

За да се постигнат процесите на зафаќање и исклучување, капсулите се опремени со камери и електромеханички технологии и овие функции можат да се активираат за време на возењето. Овој процес е јасно прикажан на видеото специјално подготвено од создавачот на капсулите.

Дубаи- NEXT Future Transportation

Капсулата е долга 2,87 метри, широка 2,24, висока 2,8 метри, тежи 1500 kg и може да прими 10 патници. Батеријата има автономија за непрекината работа од 3 часа и може да се наполни за 6 часа. Просечната брзина на возилото е 20 km/h. Овој јавен транспорт на иднината има три системи за заштита. Јадрото се состои од 3D камери.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close