Einride Камион за дрва без кабина со далечинско управување

Шведската старт-ап компанија Einride претстави прототип на само управувачки камион за пренос на дрва. T-log дури и нема седиште за возач, што едноставно ја елиминира потребата за кабина за него.

Камионот е управуван од Nvidia систем кој обезбедува четврто ниво на автономија. Од Einride не објавија технички карактеристики на машината, но тврдат дека може да превезе 16 тони стебла на растојание до 200 километри.

Иако T-log не може да се движи целосно независно, инженерите му овозможиле на камионот да биде управуван од човек. Во екстремни ситуации, контролата на камионот ја презема оператор со далечинско управување.

 

Поврзани вести

Back to top button