Електричните автомобили ќе станат поевтини во 2025 година

Засега електрични се поскапи од автомобилите со бензински и дизел мотори од истата класа и со иста опрема, но овој тренд може да се промени во текот следните 7 години, предвидуваат експертите од издадието Bloomberg

Очекувањата се автомобилите на струја на поединечните брендови да чинат колку стандардни модели со мотори со внатрешно согорување во 2024. Година подоцна електрични автомобили веќе ќе бидат поевтини, а тоа ќе се постигне со намалување на цената на батериите и соодветно зголемување на нивното производство.

елетрични

Во моментов 1 kWh на литиум-јонска батерија чини околу 208 долари и ова е една од главните причини за високата цена на електромобилите. Зголемувањето на масовното производство на батерии, според експертите од Bloomberg, ќе ја намали оваа вредност на 70 долари.

електрични

– Продажбата на електрични возила ќе продолжи да расте во наредните години, но со цел да се создаде вистински масовен пазар за нив, цените на батериите значително ќе паѓаат. Производителите се свесни дека ако батеријата постојано расте, таков резултат не може да се постигне, рече аналитичарот на New Energy Finance, Колин Меккер.

Според него, владините преференции за производителите ќе играат многу важна улога на патот кон подобрување на еколошката ситуација во мегаполисите. Овие субвенции исто така ќе помогнат да се намалат цените на електричните автомобили на пат кон крајниот корисник.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close