fbpx

ЕУ ќе ги казнува производителите за лажни еколошки тврдења

Нацрт-законот бара земјите-членки на ЕУ да воспостават систем за верификација за да ги тестираат рекламираните еко-квалитети

ЕУ сака да ги сузбие компаниите што издаваат лажни зелени тврдења за нивните производи и ќе ги казни фирмите за кои ќе се утврди дека лажеле. Тоа е според извештајот во кој се вели дека се подготвува нов нацрт-закон за да им се помогне на потрошувачите да се вооружат со точни информации за стоките што им се нудат. Во него се вели дека Европската комисија сака да го отстрани таканаречениот „гринвошинг“ (greenwashing), практиката на поднесување неосновани тврдења со цел јавноста да верува дека нивните производи се еколошки.

Веб-страницата Euractiv го виде нацртот во кој се вели дека Комисијата тврди дека речиси половина (40 проценти) од еколошките тврдења направени за производите се „неосновани“.

„Компаниите кои даваат „зелени тврдења“ треба да ги поткрепат со стандардна методологија за да го проценат нивното влијание врз животната средина“, пишува Комисијата. Потврдувањето на тие тврдења ќе бара од земјите-членки на ЕУ да формираат тимови кои ќе можат да „намирисаат“ зелени лаги, а сите компании за кои ќе се утврди дека намерно ги заведувале потрошувачите ќе бидат санкционирани со казни.

Според документите што ги видел Euractiv, тие казни ќе ја земат предвид „природата и тежината на прекршокот“, како и економските придобивки што фирмата навреда ги добила од измамата и предизвиканата еколошка штета.

Автомобилскиот сектор под лупа

Доколку се донесе таков закон, нема да бидат засегнати само производителите на автомобили. Илјадници производи што се продаваат во Европа би можеле да бидат под лупа, што звучи како монументална задача за тим на проверувачи на факти. Но, авто-компаниите дефинитивно би можеле да се најдат под микроскоп бидејќи автомобилите се едни од најголемите загадувачи и автомобилските компании рутински тврдат за еколошката исправност на нивните најнови возила, знаејќи добро дека сè повеќе еколошката јавност би можела да се натера да купи еден автомобил во однос на друг врз основа на тврдењата.

Во извештајот на Euractiv се вели дека директивата за зелени побарувања се очекуваше да биде објавена минатата година, но беше одложена неколку пати поради неуспехот да се договори како да се проверат наводите за животната средина.

Поврзани вести

Back to top button