Европејците ќе лудуваат за жолтите автомобили

Најголемиот светски хемиски концерн BASF ги објави боите на автомобилите кои најмногу ќе се бараат во наредните 4-5 години

Ова е резултат на специјалното истражување кое германската компанија го направила во Германија, како и во нејзините поделби во Кина, САД и Јапонија. Врз основа на резултатите од студијата, беа избрани 65 бои и нијанси. Според експертите на BASF во светот, топли и беж тонови ќе станат модерни и во наредниот период.

Ова се должи на зголеменото внимание кон убавината на човечкото тело. Сината боја, која ја симболизира современата дигитална технологија, која е се повеќе присутна во автомобилите, исто така, ќе биде многу популарна. Во исто време, традиционалните црни, бели и сиви бои ќе бидат меѓу најбараните. Покрај тоа, експертите ги идентификуваа боите кои ќе бидат популарни во различни региони во светот.

На пример, во САД, повеќе автомобили ќе бидат купени во темно сина боја, во Европа и на Блискиот Исток – во жолта и жолто-зелена, а во Азија – во бисер и темно црвено.

BASF

Поврзани вести

Back to top button