fbpx

FCA и Aurora ќе создадат автономни RAM комерцијални возила

Fiat Chrysler Automobiles од САД во партнерство со Aurora Innovation во обид да се развие и да се изгради автономни комерцијални возила

Според официјални претставници на FCA, овој потег е наменет со цел да се истражат можностите за користење на системите на Aurora на моделите RAM и Fiat Professional брендот за возила, иако RAM останува главен фокус. Прототипните изведби треба да станат достапни во наредните 3 до 5 години.

“Како дел од автономната стратегија на FCA, ние ќе продолжиме да работиме со стратешките партнери за да одговориме на потребите на потрошувачите во индустријата која брзо се менува”, изјави извршниот директор на FCA Мајк Манли. “Aurora носи уникатна комбинација на вештини со напредна и намерна технологија која го надополнува и го подобрува нашиот пристап кон возење себе”, додаде тој.

FCA

Што се однесува до Fiat Chrysler, оваа соработка е прва што може да им помогне директно да донесат автономна технологија во нивните производни линии, иако претходните проекти вклучуваат продажба на хибридни минибуси на Chrysler Pacifica за употреба во операциите за авто-возење на Waymo.

Aurora претставува релативно млада комапнија, основана од Крис Урмсон, Стерлинг Андерсон и Дру Багнел пред две години. Тие имаат значајна улога во развојот на технологијата на самостојното возење Google, Tesla и Uber. Нивниот нов производ се нарекува Aurora Driver и е способен за автоматизација од четврто ниво, што значи дека не е потребна човечка интервенција или надзор.

Поврзани вести

Back to top button