Fiat 126 во модерна изведба со електричен погон

Интернационалното дизајнерско студио базирано во Комо MA-DE ја оживеа легендарната „пегличка“, односно моделот Fiat 126

Легендарниот модел на Fiat е повторно оживеан од страна на дизајнерското студио MA-DE. Секако, во согласност со новите времиња, легендарната „пегличка“ добива и електричен погон. Инаку, станува збор за електричен концепт наречен Fiat 126 Vision, а оваа реинтерпретација го задржа препознатливиот облик на легендарниот автомобил во комбинација со елегантни линии.

Fiat 126

Популарната „пегличка“ беше претставена во 1972 година на Салонот за автомобили во Торини како замена за Fiat 500. Станува збор за мал градски автомобил со погон на задните тркала наменет за четири патници, а се произведуваше до 2000 година. Од производната лента се симнаа точно 4.683.655 примероци. Производството се одвиваше во Касино и Термини Имересе во Италија, Тихи во Полска, Штаер во Австрија, како и во Крагуевац во поранешна СФРЈ.

Сега, студиото MA-DE одлучи да го оживее легендарниот Fiat 126 и да му даде нов изглед преку креирањето на новиот концепт, но популарната „пегличка“ не го загуби својот идентитет. Дизајнерите ги задржаа контурите и стилските елементи како што е препознатливиот покрив и задните светла, а автомобилот, како што веќе напоменавме, е замислен да има електричен погон.

Fiat 126

Од MA-DE истакнуваат дека компанијата е „љубопитна и пасионирана за новитетите и модернизмот, поради што Fiat 126 Vision е совршен приказ за тоа“. Косопственикот на MA-DE, Андреа Дела Векија истакнува дека „со овој 126 Vision, ние одлучивме за зачувување, присвојувајќи нова интерпретација, на контурите и некои безгрешни стилски елементи, како што е покривот, задниот дел и квадратастите предни светла“.

Fiat 126

Интересно, ова е првиот автомобилски дизајнерски проект комплетиран од страна на ова дизајнерско студио и мора да се каже дека направија одлична работа.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close