fbpx

Ford нуди нов Expedition за чаша за пунч

Американскиот производител Ford прави се што е можно за да пронајде еден од најважните артефакти во историјата на компанијата- стаклена чаша за пунч, која Хенри Форд ја добил за победа во трката во Грос Пуенте во 1901 година

Токму овој успех го поттикнува Форд да ја формира компанијата.

Трката, која била организирана од Detroit Driving Club, се одржала на 10 октомври 1901 година. Фаворит во него е инженерот и основач на компанијата Winton Motor Carriage- Александар Винтон. Наградата ја избира самиот Винтон, бидејќи организаторите на трката се сигурни во неговиот успех- чаша за пунч. Сепак, автомобилот на Винтон е оштетен, а тоа го искористил Форд.

пунч

Благодарение на успехот на младиот Хенри, за него се заинтересирале и инвеститорите. Добиената премија за победата, 1.000 долари станува првата инвестиција во новата компанија, а чашата за пунш зазема видно место во семејниот имот во Феир Лејн. Во 1950 година, по смртта на Хенри, неговата сопруга Клари, ја подарува на нивните деца, кои го продаваат стаклото на аукција. Во тоа време чини околу 70 долари. Ја го купува сопственик на некоја цвеќарница, по што таа исчезнува и така не се појавува до денес.

пунч

Во 2003 година дилер на Ford од Калифорнија,Џим Бурк, нуди оној кој ќе го најде и донесе парчето стакло, ќе добие нов Ford Expedition. Но, таков човек не се нашол. Сега и управата на Ford исто така има слична идеја, бидејќи оној кој ќе го донесе артефактот ќе мора да ја докаже и својата автентичност. Потоа тој ќе замине со нов Ford Expedition.

Поврзани вести

Back to top button