fbpx

FORD со пилот exoskelet проект

FORD објави дека компанијата е започната тест на exoskelet програмата, која има за цел да помогне во обврските на работниците на компанијата, со што ќе се намали акумулацијата на замор и можноста од повреди

Користената од фирмата технологија се нарекува EksoVest и претставува exoskelet за горната половина од телото, а главната задача на е помагање на работата на рацете при извршување на задачи над главата. Системот може да се користи од страна на различни работници по височина и технологијата овозможува движење на рацете да им помага со сила од 2 до речиси 7 килограми. Во исто време, EksoVest е лесен и компактен и не го ограничува движењето на рацете.

Во соработка со UAW, EksoVest моментално се тестира во две американски филијали, а се планира да се примени и од работниците во фабриките на компанијата во Европа и Јужна Америка во блиска иднина.

1 | exoskelet
2 | exoskelet

    Поврзани вести

    Back to top button