Ford со интересна примена на рециклираната пластика

Пластичниот отпад претставува многу голем проблем во светот, а Ford со интересно решение оди во борба против ова прашање

Секој нов EcoSport SUV располага со теписи кои се направени со користење на 470 пластични шишиња за еднократна употреба. Бидејќи автомобилот како модел е воведен во 2012 година, компанијата има искористено повеќе од 650 милиони шишиња од 500 милилитри, со комбинираната тежина од околу 8.262 тони.

Ford ги користи рециклираните шишиња во своите автомобили повеќе од две децении, при што првите се користат во Mondeo. Во текот на последните 20 години, брендот има рециклирано 1,2 милијарди шишиња на глобално ниво годишно.

„Потрошувачите имаат значително зголемена свест за штетата од фрлањето на пластиката, но ние веќе долго време сме на мисија да го зголемиме процентот на рециклирани и обновливи материјали кои се користат во секој нов автомобил што го правиме“, изјави Тони Ведерхед, инженер за материјали во Ford.

За да се претвори пластиката во автомобилски тепих, шишињата и нивните капачиња треба да се доведат во состојба на мали снегулки. Тие потоа се загреваат до 260°C и се топат, при што се формираат во влакна. Овие влакна се вртат во предиво и извртување на повеќе влакна заедно, се изработува тепих кој Ford го користи во своите модели.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close