Фордовиот прототип на електричен камион може да влече 500 тони

Прототипна изведба на класичен F-150 влече 10 железнички вагони со содржина од 42 мотори, симболично по еден за секоја година од неговото лансирање

Ford е сериозен во врска со електричните камиони и за да ја докаже својата поента го објави видео кое покажува електричен пикап кој носи товарот тежок над 450 тони по импровизирана тест патека поставена во област од железница.

Камионот е нов прототип на Фордовиот класичен F-150. Во видеото, тегне 10 двокатни железнички товарни вагони кои содржат 42 мотори со внатрешно согорување од неговите претходници (по еден за секоја година од неговото лансирање). Товарот вкупно тежи над 450 тони и како што забележува Engadget, може да значи дека електричниот камион ќе има повисок препорачан капацитет за влечење од својот дизелски колега, кога станува збор за неговото производство.

Поеколошко влечење товар

Дека влечењето со електрично возило е сигурно возможно (претстојниот Tesla Model Y ќе биде опремен со кука за влечење, а наскоро ќе биде достапен и за моделот 3), неколку тековни возила имаат капацитет на батерија за да го направат тоа практично.

Ограничувањата на овој рушач значат дека електричниот F-150 нема да може да може да влече толку долго колку камионот погонуван со дизел гориво, но оваа технолошка демонстрација секако изгледа како чекор во вистинската насока. Комерцијалните камиони се препознаени како главен извор на емисии на CO2, така што промената кон електричните возила може да направи вистинска разлика.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close