fbpx

Кинезите почнуваат тестови со „камион на иднината”

Foton Motor Company од Кина доби лиценца за патни тестирања на автономен камион

На територијата на Институтот за истражување на автомобилски инженеринг во Чонгкинг започнаа тестирањата без возач на камион со приколка од марката Foton.

За време на испитувањата треба да се користат алгоритми за водење на камионот во различни услови, како и да се проучува однесувањето на тестниот модел на нерамни патишта, падини и така натаму. Работата на проектот Foton започна пред две години со глобалниот IT гигант Baidu. Презентираниот камион се опремува со четвртото ниво на автономија – т.е. е способен да се движи без вклучување на возачот на било каков пат.

Foton

Поврзани вести

Back to top button