fbpx

Франција продаде огромен дел од уделот во Renault

Француската влада продаде пакет акции од компанијата Renault, кој беше стекнат од неа пред 2,5 години, кога министер на економијата беше сегашниот претседател Емануел Макрон

Во 2015 година, стекнување на овие акции од страна на француската влада, со кои го зголеми уделот на државното учество од 15,01% – на 19,74%, доведе до нагло влошување на односите со партнерот на Renault – автомобилската компанија Nissan. Јапонската страна беше незадоволна од зголемувањето на уделот, што и овозможи на француската влада да го удвои своето право на глас како долгорочен инвеститор. Но, за да „нема лутење“, претседателскиот кандидат, Макрон вети во неговите изборни ветувања одредени стапки за нормализирање на оваа ситуација.

 

Макрон

Сега продажбата на акции се покажа како исклучително поволна за француската држава – заработи над 55 милиони евра во приходи. Општо земено, државата се „раздели“ со 4,73% од капиталот на Renault, со намалување на својот удел на 15,01%. Целиот пакет од 14 милиони акции беше продаден за 1,21 милијарди евра, што влезе на сметката на француската Државна агенција за економски придонес. Во исто време, 10 отсто од продадените акции ги купил самиот концерн Renault за 1,4 милиони евра. Ова се случи во рамките на програмата за откуп на акциите на корпорацијата.

Поврзани вести

Back to top button