fbpx

Франција целосно ги забрани мобилните телефони во автомобилите

Францускиот Врховен суд им забранува на возачите да го користат својот мобилен телефон додека возат и престојуваат во автомобилот кога моторот е вклучен

Казната за прекршокот е 135 евра, пренесува Le Figaro.

Возачите не можат само да застанат и да разговараат, дури ниту да го проверат нивниот телефон се вели во законската регулатива. За да го сторат тоа, мора да го паркираат автомобилот на одредени локации. Исклучок може да се направи само во случај на катастрофа или несреќа.

автомобилот

Противниците на новиот закон го сметаат за краткорочен и веруваат дека владата треба да ги охрабри возачите кои сопираат за да ги користат нивните телефони, а не да се казнуваат. Забраната е една од последните мерки во борбата против зголемувањето на сообраќајните незгоди. Претходно во Франција, беше одлучено да се намали брзината на конвенционалните патишта со две ленти од 90 на 80 km/h.

автомобилот

Поврзани вести

Back to top button