fbpx

Французи нудат роботакси за 250.000 евра

Француската компанија Navya Technologies има амбиции да ги надмине гигантите како General Motors и Alphabet со ново роботакси што да стане дел од голема палета автономни автомобили наменети за метрополите

Во текот на летото, компанијата објави 15-метарски шатлови, кои се веќе дел од бизнис-просторот во Париз. Сега Navya Technologies, чии инвеститори го вклучуваат автомобилот на Valeo, е подготвен да направи помали автомобили за шест лица. Таканареченото Роботакси веќе беше претставено во францускиот главен град и ќе биде достапно за цена од 250.000 евра. Според креаторите на возилото, тоа е развиено целосно од нула, не само дизајнот и конструкција, туку и софтверските решенија што ги користи. Со нив, машината значително ги надминува конкурентите на пазарот.

Navya Technologies

-Ние сме првите кои размислуваат и произведуваат автономни автомобили, без при тоа да ги надградуваме на веќе постоечки модели. Нашата цел е да станеме прва компанија во светот која нуди целосен опсег на електрични возила, вели извршниот директор на Navya Technologies, Кристоф Сафт. Машините на компанијата ќе можат да развијат брзини до 80 km/h и активно ќе се тестираат на улиците на Париз во текот на следните неколку недели. Нивната продажба ќе започне во првите три месеци од 2018 година.

Досега Navya Technologies доби нарачки од француска шпедитерска компанија, како и од австралиски конгломерат. Нивниот вкупен број е 30 машини. Сепак, пред тоа Navya Technologies мора да се справи со неколку сериозни проблеми. Главната е огромната конкуренција на пазарот, бидејќи големите производители веќе активно работат на слични проекти. Одделно, искуството на компании како Tesla покажа дека автопилот не е толку лесен како што изгледа во теорија. Сепак, во компанијата се надеваат дека од 2018 година ќе можат да произведуваат 450 такви автомобили годишно. Околу една третина од оваа продукција ќе бидат наменети за американскиот пазар каде што е производствената база на Navya Technologies.

1 | Navya Technologies
2 | Navya Technologies

Поврзани вести

Back to top button