Германскиот автопат само што стана електричен

Автопатот во Германија не е само подлога за движење повеќе

Сега мал дел од автопатот може да напојува електрични камиони додека превезуваат стоки. Ова го прави германскиот автопат еден од светските првите „електрични автопати”. Овој посебен дел има кабли кои се поставени над автопатот и кои се поврзуваат со камионите што се движат под нив. Каблите носат електрична енергија, така што камионите можат да се погонуваат за време на возењето.

Кога повеќе патишта би ја имале оваа способност, би можеле да почнеме да гледаме електрични камиони кои испорачуваат производи од место до место. И за разлика од типот на електрични камиони како оние на Tesla, со големи и скапи батерии за полнење, овие камиони може да се обезбедат само со мали батерии за тие кратки моменти кога не се поврзани со мрежата.

автопат

Овој „електричен автопат” е тест кој се протега нешто повеќе од десет километри долж автопатот, од аеродромот во Франкфурт до раскрсницата за Дармштат / Вајтерштат. Секцијата е изграден од германската компанија Siemens, која веќе има изградено слични електрични патишта во Шведска и Калифорнија. Според компанијата овие автопати се двојно поефикасни од стандардниот мотор со внатрешно согорување.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close