Гон се „договори“ со Макрон за бонус од 7,4 милиони евра

Шефот на Renault, Карлос Гон, ја доби „битката“ со француската држава и има нов мандат од Генералното собрание на акционерите, како и одобрение за дополнителното плата од 7.4 милиони евра

Менаџерот во своето експозе ги увери делегатите дека ќе ја искористи довербата што би ја добил за да постигне интеграција помеѓу Renault и неговите партнери во сојузот со Nissan и Mitsubishi. Кон ова тој ја доби „битката“ со француската држава, која поседува една од главните удели во компанијата, која се спротивстави на бонусот. Гон требаше да добие 7,4 милиони евра од Renault за 2017 година, покрај веќе платени 10 милиони долари од Nissan.

На крајот, 56% од акционерите го поддржаа бонусот и го одобрија новиот четиригодишен мандат за Гон.

Тој најави дека до 2022 година „би ја редизајнирал” Алијансата бидејќи “денес се поставуваат многу прашања дали сегашниот систем може да продолжи”. Досега јапонската и француската компании во многу односи се трудеа да се сочат со независноста, веројатно и поради стравувањата од интервенција на владата во Париз. Сепак, не е тајна дека преговорите се во тек за нивното конечно спојување.

ГонАлијансата има доста комплицирана структура во моментот: Nissan поседува 15% од капиталот на Renault, но нема право на глас. Renault, кој е помал во однос на прометот и пазарна капитализација, поседува 44 отсто од правата на глас на Јапонците.

Nissan го контролира Mitsubishi, a француската држава има 15 отсто од акциите на Renault. Акционерите го етаблираа и назначувањето на Тиери Болоре за СОО на Renault, што го прави главен фаворит да го наследи Гон по 4 години. Тој самиот го опиша како добар кандидат за оваа работа.

Поврзани вести

Back to top button