fbpx

Пазарот на хибриди ќе се зголеми два пати за пет години

Документ објавен од изданието Markets and Markets, открива како ќе се промени вредноста на светскиот пазар на хибридни автомобили

Тој е проценето дека ќе достигне номинала од 41 милијарда долари во 2022 година.

Врз основа на сопствена студија изданието предвидува дека вкупната цена на пазарот на овој тип на возила, до 2022 година, ќе скокне повеќе од два пати во споредба со 2016 година, кога тој бил 18,88 милијарди долари. Поточно, предвидувањата велат дека по 5 години, тој ќе биде 41 милијарда долари. Драстичното зголемување на побарувачката на хибриди ќе се должи на новите технологии кои гарантираат мала потрошувачка на гориво, како и на помала емисија на штетни гасови кои овие автомобили ги одделуваат.
хибриди
Најголемите пазари на хибридни модели во наредните години повторно ќе бидат Јапонија и Кина, но се очекува сериозно зголемување на продажбата и во САД. Основна улога за тоа ќе одигра развојот на технологии за развој и производство на нови батерии кои ќе се користат за електрифицираните изведби.

Поврзани вести

Back to top button