Хибридниот летачки автомобил Aska

Концептниот летачки автомобил слетува и полетува како хеликоптер, а може и да се вози како нормален автомобил

Летачките автомобили не се ништо ново во индустријата – првите случувања датираат од првите децении на минатиот век, па дури и Хенри Форд бил вклучен во сличен проект во средината на 1920-тите. Во последниве години, компаниите како AeroMobil и Terrafugia направија значителен напредок во развојот на патни легални летачки автомобили, но доаѓаа до препрека поради потребата од писта за слетување и полетување.

Запознајте го Aska, летечкиот автомобил развиен од американско-израелската компанија NAP (Next Future Transportation). Автомобилот се класифицира како eVTOL возило, кое се залага за електрично вертикално полетување и слетување. Во суштина, тоа може да биде управувано или како обичен автомобил со склопени крилја или пак како мал приватен авион со вертикално полетување и слетување како хеликоптер.

Aska

Моќноста кај Aska доаѓа од големиот батериски пакет, подржан од бензински систем за продолжување на опсегот, кој обезбедува вкупен опсег на летање од околу 563 километри. Кабината располага со простор за три патници, а планот е преку интелигентен автономен систем, возилото да се движи и контролира самостојно на патот и во воздухот.

Доколку Aska го достигне масовното производство, се очекува да има почетна цена од околу 200.000 долари.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close