Honda ќе ги прекине дизелите во Европа во 2021 година

Сите автомобили на компанијата што се продаваат во Европа до 2025 година ќе бидат електрифицирани

Honda Motor објави дека ќе ја прекине продажбата на дизел автомобилите во Европа до 2021 година, станувајќи најновиот глобален производител на автомобили што ќе стави крај на развојот на ваквиот вид мотори во корист на електрифицираните автомобили.

Јапонскиот производител на автомобили ќе ја повлече дизел-верзијата на Civic и HR-V од својата европска постава. Отстранувањето ќе заврши со моментот кога британскиот погон ќе се затвори во 2021 година. Овој потег на Honda следи по најавата на Volvo Cars во 2017 година дека ќе престане да развива дизел мотори од следната генерација. Volkswagen, исто така, укажа на недостатоци во развојот на дизелот.

Honda

Honda предвидува хибридни или целосно електрични автомобили, кои ќе претставуваат две третини од нејзината глобална продажба до 2030 година. Компанијата планира да ги електрифицира сите модели достапни во Европа до 2025 година.

Јапонскиот производител на автомобили продава дизел и во Индија и Југоисточна Азија, но се чини дека ќе го зголеми бројот на електрифицирани возила на двата пазара, додека ја спречува продажбата на дизел.

Поврзани вести

Back to top button