НАСЛОВНАТЕХНОЛОГИЈА

Honda е многу побезбедна од Toyota

Американскиот институт за безбедност на патиштата –IIHS, одржа серија на доста интересни и нестандардни тестови

Едно од овие испитувања беше удар со делумно преклопување, но не од возачката страна, туку од страната на сoпатникот. Таквите катастрофи се релативно ретки, но IIHS е смета дека не треба да се занемаруваат. Споредбата ги вклучува миниваните на Honda и Toyota, односно моделите Odyssey и Sienna. Моделот од Honda беше многу подобар и доби G (Good) резултат, а за деформацијата на структурата на моќност е оценет со A (Acceptable). Покрај тоа,  исто така и беше доделена одлична оценка за прицврстување на детските седишта.

Така, Honda доби највисока оценка за сигурност за Top Safety Pick.

Моделот на Toyota доби неочекувано лоши резултати. Овој модел беше вратен еднаш за подобрување, но Toyota го направи токму тоа за тест на делумно преклопување на страната на возачот. Сега, IIHS е повторно незадоволен од продукцијата на Toyota и на Siena и додели  P (Poor). Јапонците ветуваат дека ќе продолжат да работат на својот миниван, за да може да го добие највисоки оценки за безбедност.

honda

Клучни зборови

Поврзани вести

Close