fbpx

Калифорнија забранува бензински и дизел возила во 2040 година

Предлог-законот за целосна забрана за бензински и дизел мотори во државата Калифорнија беше доставен до локалното законодавно собрание

Ако биде одобрен, документот ќе стапи на сила на 1 јануари 2040 година.

Предлог законот се нарекува „чист автомобилски акт 2040″, со кој се предвидува да не се регистрираат возила кои немаат нула нула емисии. Ќе бидат достапни само модели со електрични мотори или погони за напојување со водородните ќелии, како што се Honda Clarity Fuel Cell, Toyota Mirai, Hyundai FCEV…
бензински и дизел

Во документот се наведува дека за „автомобили со нулта нивоа на штетни емисии ќе се прифатат сите машини кои не дозволуваат загадување со супстанции или стакленички гасови при секој режим на работа или состојба”. Сепак, законот нема да влијае на комерцијални возила со тежина над 4.535 kg, како и автомобили што припаѓаат на жители на други држави.

бензински и дизел

Целосна забрана за автомобили со мотори со внатрешно согорување претходно беше објавена од страна на властите во Кина, каде што ќе трае околу 20 години. Истите мерки се подготвуваат во Велика Британија и Франција, каде што дизел и бензинските автомобили ќе останат надвор од законот во 2040 година, а на тој правец се Холандија, Норвешка, Белгија…

Поврзани вести

Back to top button