fbpx

Kia и Hyundai поставуваат вештачка интелигенција во своите модели

Автомобилите на двата најголеми корејски производители на автомобили, Kia и Hyundai, ќе бидат опремени со виртуелен асист- состав изграден врз вештачка интелигенција, од 2019 година

Системот ќе се нарекува AlI assistant и ќе им помага на возачот и патниците во различни ситуации, за да можат да патуваат што е можно поудобно и побезбедно. Составот, на пример, ќе може да утврди каква музика свири на радиото со помош на SoundHound услугата и на тој начин да ги запомни желбите на возачот. Технологијата исто така ќе ги предвиди можностите за најкраток пат до посакуваната дестинација, со обид да пронајде најадекватен и сигурен пат, каде да се движи возачот.

Kia и Hyundai

И ако може да го стори тоа, ќе може да му понуди пат за полесно да стигне до крајната точка. За таа цел, составот ќе ги стави во посебен фолдер сите навики и искуства на сопственикот на автомобилот. Виртуелниот асист- систем, исто така, ќе може да им понуди на патниците временската прогноза, да ги избере најинтересните од светот и регионални вести и да ги изведува во концизна и разбирлива форма. Комуницирањето со патниците ќе се врши со помош на гласовни команди, по урнек на оние од Google, Siri, Alexa и Cortana.

Новата технологија ќе биде демонстрирана од корејските производители на CES Consumer Electronics Show, кој ќе биде одржан на почетокот од следната година, во Лас Вегас.

Поврзани вести

Back to top button