fbpx

Koenigsegg го собори рекордот на Bugatti Chiron

Шведскиот хиперкар Agera RS успеа да го собори рекордот на Chiron за најбрзо забрзување од 0 до 400 km/h

Koenigsegg Agera RS успеа да го собори рекордот на Chiron за најбрзо забрзување од 0 до 400 km/h. Ова достигнување беше остварено на патеката во Папенбург, во Германија, каде што скандинавската машина оствари време од 36,44 сек. Рекордот на Chiron изнесуваше 41,96 секунди.

Koenigsegg Agera RS

Новиот рекордер за сериски автомобили кои не подлежи на никакви специјални надградби е Agera RS, опремен со 5.0, V8 bi-turbo мотор со моќност од 1.176 КС и 1280 Nm вртежен момент. Забрзувањето од 0 до 100 km/h во овој автомобил трае 2,8 секунди. На супер моделот на Koenigsegg му беа потребни 2.441 метар за да го подобри рекордот на Chiron. Тест-возачот Никлас Лилија достигна брзина од 400 km/h за 26,88 секунди (1.958 метри), потоа застана целосно за 9,56 секунди (483 метри). Додека на поранешниот пилот на F1, Хуан Пабло Монтоја, со Bugatti Chiron му требаа 32,6 секунди за да развие 400 km/h , за потоа да застане за 9,3 секунди. Должината во овој случај изнесуваше 3.112 метри.

1. Agera RS | Koenigsegg Agera RS
2. Agera RS | Koenigsegg Agera RS
3. Agera RS | Koenigsegg Agera RS
4. Agera RS | Koenigsegg Agera RS 

    Поврзани вести

    Back to top button