Кои мотори ги избираат европските клиенти?

Во првото тримесечје од 2019 година речиси 60% од сите нови автомобили регистрирани во ЕУ работат на бензин, а помалку од една третина - на дизел гориво, покажува статистиката на Европската асоцијација на автомобилски производители (ACEA)

Алтернативните возила на електрична енергија покриваат вкупно 8,5% од пазарот на ЕУ. Со исклучок на Германија, побарувачката за бензински автомобили е зголемена на петте водечки автомобилски пазари во ЕУ, при што Италија покажува најголем процент на зголемување (+ 21.6%). Како резултат на тоа, пазарното учество на бензинските автомобили се зголеми од 55,5% на 59,3% во првиот квартал во споредба со истиот период минатата година.

Од друга страна, регистрацијата на дизел автомобили е намалена во повеќето земји-членки на ЕУ, со исклучок на Германија, Естонија, Латвија и Литванија. Уделот на дизел автомобили на пазарот опадна за речиси 6% во споредба со првиот квартал од минатата година и сега претставува 32,2% од пазарот.

Во првиот квартал од 2019 година, побарувачката за алтернативни погонски возила во ЕУ се зголеми за 25,9%. Зголемувањето се должи на сегментот на електрични возила, кои пораснаа за 40% (99.174 продадени автомобили). Во овој сегмент продажбата на електрични возила (BEV) значително се зголеми (84,4%), додека регистрацијата на plug-in хибридите остана речиси непроменета.

Хибридните електрични возила (HEV) исто така покажаа добри резултати (+ 33,3%), со 184.808 единици продадени во првите три месеци од годината. Во исто време, регистрирањето на LPG и NGV автомобили се намали за 7,2% во периодот јануари-март, главно како резултат на големиот пад на побарувачката за NGV.

Регистрацијата на алтернативни погонски возила значително се зголеми на сите поголеми пазари на ЕУ. Побарувачката за такви автомобили покажа најголем пораст во Германија (+62,9%) – главно поради двојно зголемување на продажбата во хибридниот сегмент, како и во Шпанија (+ 48,9%).

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close