НАСЛОВНАТЕХНОЛОГИЈА

LED фаровите опасни?

Една студија на Кралскиот кралски мотор клуб - RAC покажува дека диодните фарови повеќе ги „заслепуваат“ возачи од халогените и ксенонските светла

Во исто време, производителите се повеќе ги вградуваат во своите автомобили, бидејки имаат повеќе предности – подолг век, помали се и имаат помала потрошувачка на енергија.

LED диоди не содржат штетни супстанции и не испуштаат ултравиолетово зрачење. Но, и покрај тоа, тие се поопасни за возачите, според извештајот на Британскиот кралски мотор клуб RAC. Експертите на RAC утврдиле дека веројатноста за заслепување на возачите на идните автомобили е далеку поголема кај автомобилите со LED оптика. Поентата е дека светлосниот зрак на диодниот фар е пофокусиран и не го одвлекува вниманието.

LED

Освен тоа, човечкото око го препознава LED светлото како бело и сино, а во мракот се чини многу посветло. Претставниците на RAC нагласуваат дека до 15% од возачите губат ориентација заради „заслепување“ од фаровите на автомобилите од спротивен правец и затоа препорачуваат да се ревидираат стандардите за автомобилските фарови, за да се зголеми безбедносниот на сообраќајот на патиштата.

LED

Клучни зборови

Поврзани вести

Close