Lexus и Toyota со три нови е-модели до 2021 година

Toyota и нејзиниот луксузен бренд Lexus се подготвуваат да лансираат три електрични возила до 2021 година

Британскиот медиум Autocar тврди дека јапонските производители на автомобили остануваат таинствени за тоа кој од нивните модели ќе добијат електричен погон во наредните две години. Исто така, се известува дека во исчекување се серија на нови plug-in хибридни модели од обете марки.

Овој месец на Саемот за автомобили во Токио ќе биде домаќин на премиерите на концептот Toyota LQ, како и мистериозниот нов електричен Lexus. Неодамна Toyota го лансираше plug-in хибридниот RAV4, па оттука се шпекулира дека следен кој ќе добие сличен погон е некој од SUV моделите на Lexus, како NX.

Говорејќи за неодамнешното претставување на најновиот RX, заменик-главен инженер на Lexus за SUV, Наоиша Хата, рече дека марката Lexus ја има целата технологија за лансирање на разни хибриди со додатоци и едноставно чека на вистинското време.

Toyota

„Ние веќе ја имаме технологијата. Го чекаме вистинското време. Мора да има деловна смисла “, рече тој. „Мора да се оствари профит. Ако ги погледнете фактите за тоа што се случува сега на пазарот; на пример, PHEV технологијата се рефлектира во цената на автомобилите. Ако сакаме да добиеме електричен модел во составот, тој мора да биде достапен за нормалните корисници“, додаде Хата.

Објавено е дека лансирањето на овие нови електрични модели и plug-in хибридните возила ќе помогнат во зајакнувањето на мисијата на Toyota да ги исполни просечните емисии на CO2 во флотата, особено во Европа, каде што стандардите стануваат се построги.

Поврзани вести

Back to top button