fbpx

Lexus LS 600hL скенира сè во радиус од 200 метри

Toyota претстави тест прототипи на автономен автомобил од новата генерација

Јавната премиера на новината ќе се одржи на претстојниот CES Consumer Electronics Show, во Лас Вегас.

Новината е изградена врз основа на претходната генерација на Lexus LS 600hL- хибриден седан. Автомобилот е опремен со софистициран LiDAR кој може да го скенира просторот во радиус од 200 метри околу автомобилот. Новите фотоелектрични сензори дозволуваат да се препознаваат објектите во текот на денот, мрак и во лоши временски услови. Машината исто така е опремена со LiDAR сензори, подесени да работат во потесен и поблизок опсег. Тие препознаваат мали предмети, па и деца, кои се наоѓаат во близина на патот.

Особено за дополнителната опрема, инженерите развија специјална монтирана единица на покривот на автомобилот. Покрај подобрената аеродинамика, овој дизајн е опремен и со компактна големина. Компанијата планира да направи најмалку два работни прототипи, чии испитувања ќе започнат на пролет во Мичиген. Таму, јапонскиот производител постави тест- апарат за возила со автономна контрола. Ова е со цел да се добијат целосни беспилотни возила, кои ќе можат да минат илајдници километри. Повеќето од нив ќе бидат направени во режим на компјутерска симулација, додека останатите ќе бидат на јавни патишта.

1 | Lexus LS 600hL
2 | Lexus LS 600hL

Поврзани вести

Back to top button