fbpx

Lexus ќе вгради „паметен управувач“ во своите модели

Компанијата Toyoda Gosei, дел од концернот Toyota, има развиено управувач кој реагира на допир, односно ќе може да се почувствува дали возачот ги држи рацете на него или не

Новината ќе дебитира во новата генерација на Lexus LS седан.

Во моментов, повеќето производители на автомобили нудат сеопфатен ADAS систем за безбедност. Тој ги вклучува сите електронски асистент состави – од екстремен систем за сопирање до функција за препознавање на сообраќајните знаци. Според прифатената класификација, ADAS има пет различни нивоа. При првото и второто може само да му се сигнализира на возачот и да биде предупреден. А потоа по потреба да ја преземат контролата на возилото.
управувач кој реагира на допир
Lexus LS ќе ги користи повисоките нивоа, каде управувачот заедно со другите системи за помош на возачот, ќе понуди можност за полуавтономна мобилност. Ова ќе се направи со помош на сензори кои ќе ја одредат положбата на рацете на возачот со максимална прецизност. Благодарение на мерењата на сензорите, електрониката ќе го извести возачот за потребата да го фати управувачот дури и во автоматски режим. Сега, за ова, се користи сензор за следење на воланот.

ADAS

Според претставник на компанијата, ова е првиот развој кој комбинира сензор со висока чувствителност. Во иднина инженерите на Toyoda Gosei планираат да додадат повеќе функции. Тоа ќе му овозможи на возачот да комуницира со системите на возилото без да ги отстранува рацете од тркалото на управувачот.

ADAS

Поврзани вести

Back to top button