НАСЛОВНАТЕХНОЛОГИЈА

LG и Microsoft подготвуваат автомобил револуција

LG и Microsoft долго време биле заинтересирани за автономни возила и веќе развиле различни планови во оваа област

LG има дигитална платформа за автономно управување, а Microsoft има направено вештачка интелигенција и облак за складирање на податоци. Сега овие технологии ќе бидат обединети, а истото ќе овозможи создавање на „паметни“ автомобили во најкус можен рок.

Договорот меѓу компаниите е веќе склучен. На LG му преостанува да обезбеди вештачка интелигенција која целосно ќе ги автоматизира системите за помош на возачот користејќи веќе воведени податоци од камерата и сензорите. Покрај тоа, вештачката интелигенција постојано ќе ја следи состојбата на возачот и ќе може да ги анализира неговите дејства. Сите податоци ќе се складираат во облак со помош на Azure Data Box, што ќе ги направи автомобилите уште попаметни.

LG

Главната предност на новиот систем е дека вештачката интелигенција на автомобилите ќе може да научи сто пати побрзо. Ако сега обработката на податоците и шемите на движење трае цел ден, тоа благодарение на компјутерските и графичките програми на Microsoft Azure, тоа ќе трае само неколку минути.

Со Azure, вештачката интелигенција ќе создаде различни модели на однесување на возачот. Преку услугата „облак“, сите информации ќе бидат веднаш достапни, а како бонус во голема мера ќе го забрзаат процесот на одлучување. Со нејзината помош, таа брзо ќе најде проблем со ситуацијата на патот.

Клучни зборови

Поврзани вести

Close