fbpx

Lotus потврди дека ќе прави кросовер

Нешто пред повеќе од 10 години, британскиот бренд за спортски автомобили на Lotus лансираше концепт на кросовер, наречен APX, кој беше брзо заборавен

Но, сега, конечно направи профит и има нов сопственик, кинескиот гигант Geely, па повторно се обидува  во овој сегмент.

Geely го купи контролниот пакет-акции во Lotus од малезиската компанија DRB-Hicon, како и многу поголемиот локален производител Proton. Цената на Lotus е 65 милиони долари, а аналитичарите проценуваат дека оваа инвестиција е „исклучително профитабилна“. Карл-Петер Форстер, член на одборот Geely, веќе објави дека „имиџот на брендот Lotus не исчезнува”, а новиот сопственик има сериозни намери да ја претвори британската компанија во профитабилен бренд. Сега Lotus продава 1.500-2.000 возила годишно, но Кинезите сметаат дека брендот има силен потенцијал за раст. Рецептот е проверен. Со парите на Geely, Volvo оживеа, а Кинезите го купија и Polestar и започна со сопствени линии со спортски модели. Кинезите сметаат за оваа цел на технолошките и инженерските решенија на британската компанија во блиска иднина.
Lotus

Lotus APX

Но, пред тоа, Lotus  ќе влезе на пазарот на кросовери за да се обиде да го повтори успешниот рецепт на Porsche од 2002 година, кога беше лансирана првата генерација на Cayenne, по што компанијата направи вистински бум на ова поле.

Поврзани вести

Back to top button