Mahindra купи 100 проценти од Peugeot Motorcycles

Компанијата планира седум нови модели пред 2023 година

Во јануари 2015 година, Mahindra купи 51 проценти од акциите во Peugeot Motorcycles, што, треба да споменеме, е посебна компанија од производителот на автомобили со исто име. Според Mahindra, овој потег е наменет да го поттикне идниот раст на Peugeot Motorcycles на основните европски пазари и да се прошири на многу нови, вклучувајќи ги и избраните азиски.

Скутерот 50cc Peugeot Kisbee е доста популарен во Европа, додека скутерот Metropolis со три тркала одлично се покажа и во Кина. Motorcycles Data известува дека Peugeot се најде на солидното четврто место на својот домашен пазар заклучно со 2018 година. Под постоечкото партнерство со Peugeot, Mahindra веќе го произведуваше електричниот скутер E-Ludix на брендот Peugeot.

Во Франција, како и на другите пазари, интересот за електрични мотори на две тркала е огромен. Дали електрификацијата ќе навлезе и меѓу најавените седум нови модели што Mahindra и Peugeot планираат да ги произведат помеѓу 2021 и 2023 година, останува да видиме. Досега не се дадени официјални детали за овие седум нови модели, освен тоа што остануваат во план.

И покрај тоа што сега Peugeot Motorcycles се под сопственост на Mahindra, седиштето сепак останува во Мандере, Франција.

Peugeot

Поврзани вести

Back to top button