fbpx

Новите агрегати на Mazda ќе им конкурираат на електромоторите

Јапонската Mazda Motor Corporation развива ново семејство на Skyactiv-3 мотори

Користените во него технологии ќе овозможат намалување на штетните гасови кај бензинските мотори до таков степен што тие ќе можат да се натпреваруваат со агрегатите на електрични автомобили. На техничка конференција во Токио, шефот на единицата за развој на енергијата на Mazda, Мицио Хитоми, ги откри плановите на производителот. Главната улога во нив е развојот на третата генерација на мотори Skyactiv.

Skyactiv

Првата генерација на овие мотори дебитираше уште во 2011 година под името Skyactiv-G.

SkyactivСледната генерација Skyactiv-X, ќе се појави на пазарот во 2019 година. Кога ќе биде готова третата серија такви мотори, засега не се открива, но се обелоденети некои детали за проектот. Инженерите на Mazda ќе посветат поголемо внимание на топлинската ефикасност на моторите. Главните приоритети се намалување на енергетските загуби за време на согорувањето на мешавината на воздух и гориво.

Зголемувањето на ефикасноста ќе придонесе за намалување на потрошувачката на гориво и количината на емитирани емисии на километар. Главната цел на тимот е да ја зголеми ефикасноста на моторите за 56%. Mazda проценува дека ако тоа се постигне, нивните нивоа на емисии ќе ги достигнат оние на електричните автомобили.

Поврзани вести

Back to top button