Mercedes-Benz со седум eCitaro за ASEAG

Mercedes-Benz испорача седум автобуси eCitaro до транспортната компанија ASEAG на 30 октомври

„Горди сме што продолжуваме со долгогодишното и доверливо партнерство со ASEAG и што ги придружуваме на патот кон електромобилноста”, рече Рудигер Капел, шеф на продажба на Mercedes-Benz Buses Germany. „ASEAG ќе продолжи да ја проширува својата електромобилност чекор по чекор и ќе го избере Mercedes-Benz за сите електрични возила”.

Моделите со две врати на eCitaro ќе имаат 12 високонапонски батериски пакувања со капацитет од 292 kWh. Автобусите ќе бидат опремени со активна асистенција при кочењето, т.н. Превентивна асистенција при кочењето и асистенција за заштита од подлетување.

Mercedes-Benz ASEAG

ASEAG (Aachener Straßenbahn und Energieversorgungs-AG) е давател на услуги за мобилност за германскиот град Ахен и околниот регион, тоа е автобуска организација со 101 автобуски рути и пренесува околу 71 милион патници годишно.

Поради нејзината локација близу до германските граници со Белгија и Холандија, голем број автобуски линии ги поминуваат границите. Mercedes-Benz Citaro го формира столбот на возниот парк од 230 автобуси на компанијата.

Германскиот производител на возила исто така, обезбеди дополнителна нарачка за eCitaro: транспортната компанија во Ахен ASEAG нарачува уште 27 електрични градски автобуси со низок под.

Поврзани вести

Back to top button