Mercedes најави производство на три модела во Кина

Компанијата тежнее кон зголемување на своето учество на најголемиот пазар на автомобили во светот

Mercedes преку германско-кинеската компанија BAIC ќе го произведува електричниот SUV EQC, спортската лимузина AMG A35L Sedan и компанктниот SUV GLB. На овој начин германскиот производител во исто време ќе ги избегне високи даноци за увоз во Кина. Покрај најавените модели Mercedes во Кина веќе ги произведува и SUV моделите GLA и GLC. Во првата половина од 2019 година Mercedes во Кина произведе 282.000 возила, што значи раст од 12 проценти споредбено со истиот период од 2018 година.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close