fbpx

Кои се најпродаваните марки на автомобили во 2017 година

Со намалување од 1,2% во декември, но со зголемување во продажби на годишно ниво од 2,4%, или 8.713.629 автомобили Toyota е најдобро продаван бренд во изминатата календарска година

Според податоците на агенцијата Focus2Move, во првите три на најдобро претставени во 2017 се Volkswagen со раст од 4,7%, или реализирани 6.832.840 единици и Ford со намалување од 1.2%, односно пласирани 6.165.704 возила. Во Топ 10 на најуспешните автомобилски брендови во 2017 година влегуваат уште Honda (5.162.598), Nissan (5.142.398), Hyundai (4.400.042), Chevrolet (4.136.061), Kia (2.816.802), Renault (2.682.392) и Mercedes (2.551.374).

2017 година

Со најголем раст во продажбата во текот на изминатата година меѓу главните 50 автомобилски брендови се одликува Roewe (+ 70.5%, 411.438), по што се Geely (+ 56.7%, 1.248.289), Baojun (+ 32.7%, 1.008.609), Cadillac (+ 17,3%, 361.948), Maruti (+ 14%, 1.614.351) и други.

Поврзани вести

Back to top button