Новиот шеф на Daimler намалува 20% од администрацијата

Новиот извршен директор на Daimler, Ола Калениус, веќе работи на програма за намалување на трошоците наречена „Move“

Таа мора да биде подготвена и да стапи на сила летото, објави германскиот весник Ханделсблат, кој се потпира на сопствени извори во компанијата. Калениус ќе го преземе раководството на германецот Дитер Цетче по генералното собрание на 22-ри мај. Новиот шеф ќе почне да работи во глобално трговско опкружување кое ќе мора да го заобиколи и да го зголеми профитот на Daimler.

DaimlerПрвиот чекор во оваа насока е намалување на административните трошоци во седиштето на компанијата за околу 20%. Калениус, исто така, планира да ги намали парите за развој на нови модели, кои ќе продолжат до 2025 година.

Во исто време, новиот шеф на Daimler планира да ги зајакне сојузите со другите производители, а тоа ќе помогне да се зголеми профитот. Во моментов, германскиот концерн соработува со Renault, Nissan и BMW, намалувајќи ги трошоците за развој и производство на нови модели на камиони, автобуси и автомобили.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close