Новите автомобили сами ќе ги следат ограничувања

Европскиот совет за безбедност во сообраќајот планира да воведе задолжителни ограничувачи на брзината во сите нови автомобили во следните три години. Ова се уште е проект кој доби одобрување од „група клучни членови на Европскиот парламент“, објави Ројтерс.

Системот се нарекува Intelligent Speed Assist (ISA), а ограничувачот на брзината ќе користи GPS податоци и функција за препознавање на сообраќајни знаци за да се утврди ограничувањето на брзината во секој дел. Ограничувачот потоа автоматски ќе ја намали брзината на автомобилот до границата. Авторите на законот предвидуваат можност да го надминат ова ограничување со поостро притискање на педалата на гас, но системот ќе се активира секој пат кога возачот ќе го запали моторот.

Во исто време, можноста за надминување на ограничувањето со повеќе гас ќе биде ограничено. „Ако возачот продолжи да вози со брзина поголема од дозволената неколку секунди, системот ќе почне да испушта предупредувачки сигнали додека брзината не се врати во дозволениот опсег“, се вели во проектот. Со други зборови, предупредувањето ќе биде како обид да се вози без појас.

Се очекува дека новите ограничувачи на брзината ќе ги намали катастрофите со 30%, што значи 25.000 помалку погнати лица во Европа за 15 години од неговото воведување.

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close