fbpx

Побарувачката за хибриди и plug-in хибриди расте во Европа

Продажбата на традиционалните хибриди се зголеми на пазарите вклучувајќи ги и најголемите како Франција, Шпанија и Германија

Регистрациите на нови автомобили во Европската унија се зголемија во првите четири месеци од годината, а уделот на хибридните возила забележа значителен скок.

Во текот на јануари и април, 3,7 милиони нови автомобили беа регистрирани низ ЕУ, што претставува зголемување од 6,6% во однос на претходната година. Солиден раст беше забележан низ целиот континент, особено во Германија и Шпанија, кои забележаа пораст од 7,8%, Франција каде што продажбата порасна за 7%, и Италија каде што продажбата скокна за 6,1%.

Побарувачката за хибриди и plug-in хибриди расте во Европа

Уделот на продажбата на возила на бензин и дизел изнесува 48,9% од пазарот во април, што е пад од пазарниот удел од 52,8% што го имаа во април 2023 година и делумно може да се објасни со хибридните возила што го зголемија својот удел од 24,9% на 29,1%. Интересно, продажбата на бензински автомобили се искачи за 7,3% минатиот месец на 328.967 единици, поттикната од растот во Шпанија (+24,1%), Германија (+18,6%) и Италија (+14,1%).

Пазарот на дизел возила остана стабилен во април со 118.000 продадени единици, што претставува удел од 13%. Продажбата на дизел автомобилите се зголеми за значителни 28,1% во Германија, но падна за 21,1% во Италија, 19,3% во Шпанија и 18,1% во Франција.

Интересот за електрифицирани возила продолжува да расте низ Европската унија. Продажбата на традиционални хибридни возила се зголеми за 33,1% во април, поттикната од порастот од 48,1% во Франција, 38,5% во Шпанија и 25,9% во Германија. Во април се продадени вкупно 265.992 хибриди. Продажбата на plug-in хибриди се зголеми за 3,7% минатиот месец, со вкупно 62.148 единици.

Регистрациите на електрични автомобили, исто така, се зголемија за 14,8% минатиот месец на 108.552 единици, со зголемување од 45,2% и 41,6% забележано во Франција и Белгија. Нивниот пазарен удел се одржува стабилно на 11,9%. Помеѓу јануари и април, 441.992 нови електрични автомобили со батерии се регистрирани низ ЕУ, што претставува зголемување од 6,4%.

Поврзани вести

Back to top button