fbpx

Porsche официјално го најави електричниот Cayenne

На Годишната прес-конференција, Porsche потврди дека електричниот Cayenne е во подготвка и ќе пристигне по електричните Macan и 718

По низата гласини, Porsche објави дека во подготовка е целосно електричен Cayenne. Оваа информација ја откри Оливер Блуме за време на Годишната прес-конференција за 2023 година. 54-годишниот извршен директор конкретно го нарече моделот како SUV од четвртата генерација, што значи дека нема да се заснова на сегашниот модел кој треба да добие фејслифт во април. Електричниот модел треба да се појави во продажба по Macan EV (2024) и електричниот 718 (2025).

Луѓето од Цуфенхаузен, исто така, потврдија дека се развива поголем SUV позициониран над Cayenne и ќе биде поставен на SSP Sport дизајниран од Porsche. Блуме објасни дека поголемиот ЕВ доаѓа како одговор на сè попрофитабилните пазари како Кина и САД. Новиот член на растечкото портфолио е „дизајниран да нуди силни перформанси и автоматизирани функции за возење со типичната Porsche flyline, заедно со целосно ново искуство во возилото“.

Со Taycan и претстојните Macan, 718, Cayenne и големите SUV електрични модели, Porsche сака повеќе од 80 отсто од неговата годишна продажба да биде ЕВ до 2030 година. Чисто електричен 911 не е планиран за оваа деценија, но хибрид е потврден да пристигне пред 2030 година.

Cayenne

Road to 20

За време на истиот настан, германскиот луксузен бренд, исто така, ја објави програмата „Road to 20“, сигнализирајќи ја целта да се постигне оперативен принос на групацијата Volkswagen од продажба од повеќе од 20 проценти на долг рок. За да стане уште попрофитабилно, Porsche има за цел да ја промени својата палета на производи и цени во годините што доаѓаат во текот на кои, исто така, ќе развива специјални изданија со поограничена употреба. Дополнително, ќе се прошири и поделбата на Porsche Sonderwunsch (посебно барање) на одделите Porsche Exclusive Manufaktur и Porsche Classic.

Иако се повеќе и повеќе напори за истражување и развој се насочени кон електричните возила на батерии, Porsche останува посветен на е-горивата бидејќи верува дека може да „имаат корисна комплементарна улога – за големиот број постоечки автомобили и сегменти на ниско ниво“. Блуме додаде дека синтетичкото гориво може да биде исто толку корисно за бродови и авиони.

Поврзани вести

Back to top button