Приказната зад Pontiac Ghost Car, првиот транспарентен автомобил

Во 1939 година General Motors на Саемот во Њујорк ги воодушеви присутните лица со Pontiac Ghost Car

Во 1939 година Highways and Horizon’s павилјониот на General Motors на Саемот во Њујорк ги воодушеви присутните лица со својата визија за иднината. Креиран од страна на Норман Бел Гедес, Futurama изложбата го „предвиде“ транспортниот систем на 1960-тите години, а голем дел од нив станаа реалност. Овие погледи кон иднината вклучуваа иновации кои, во тоа време, делуваа како магија – Стакла кои се превиткуваат, комбинација на шпорет и замрзнувач, како и светлечка ламба која трансмитира говор преку своите светлечки зраци. Со овие иновации сцената ја сподели и Pontiac Ghost Car – првиот целосно транспарентен автомобил направен во Америка.

„Транспарентниот автомобил, прв кој некогаш е направен во САД, го привлече вниманието во GM Highways and Horizons зградата на Саемот во Њујорк. Креиран да го покаже ригидниот ентериер и останатите карактеристики комплетирани со прозорци кои можат да се подигнат и спуштат, врати кои се отвораат и затвораат. Единствениот материјал кој недостасува е изолацијата која вообичаено се применува на внатрешната површина, која е заменета со нов материјал, …

Прочитајте повеќе и видете ја целата галерија на фотографии на Машки Магазин (кликни овде)…

 

Клучни зборови

Поврзани вести

Back to top button
Close