НАСЛОВНАТЕХНОЛОГИЈА

Проектот Nissan Energy Home им помага на сопствениците на автомобили да заштедат

Во рамките на развојот и унапредувањето на иднината на својот електричен екосистем кој ги интегрира енергетските мрежи и електричните автомобили, Nissan има изградено демонстрационен кабинет наречен Energy Home.

Системот овозможува автомобилот и куќата да се засилат меѓусебно според потребите на моќ. Овој Nissan принцип за работа се нарекува Energy Share и е дел од стратегија на „Интелигентна Мобилност“ на Nissan, која обезбедува поширока интеграција на возилата во јавната инфраструктура.

Поделбата на Nissan во Северна Америка започна интегративна програма за електрични автомобили и канцеларии, почнувајќи од сопствените во Френклин и Сан Диего. Проектот беше имплементиран во соработка со Fermata Energy, специјализирана компанија за системи Vehicle-to-Grid. Батериите на Nissan Leaf се полнат за време на ниската потрошувачка на енергија во канцелариите со цел да не се оптоварува мрежата. Заштедата на средствата произлегува од разликата во цената за киловат час во овие различни периоди на време.

Ако електричното возило е паркирано во куќата, батеријата се користи како резервоар на енергијата собрана од сончевите панели на куќата. Покрај батеријата на автомобилот предложено е и домашна батерија. Оваа шема во моментов е ограничена по обем, бидејќи ако автомобилот не е дома, тој не се користи како резервоар за енергија. Но, кога ќе се врати навечер, може да ја напојува целата куќа – од осветлување до опрема за домаќинството. Според авторите на проектот, таквото напојување ќе има релативно мал дел од капацитетот на батеријата. И како што утрото започнува, повторно започнува собирањето на енергија од сончевите панели на куќата.

Клучни зборови

Поврзани вести

Close