fbpx

Конечно стартуваше производството на Alpine A110

Renault, односно неговиот подбренд Alpine, конечно започна со производство на новиот спортски автомобил A110

Машината година беше претставена за прв пат во Женева, во март, а сега веќе е во фаза на сериска изведба во истата фабрика, во кој се монтирал и оригиналниот Alpine.

За да се подготви фабриката за изведба на спортскиот автомобил, францускиот производител инвестираше над 35 милиони евра, а освен тоа зголемена е екипата од вработени за околу 60 проценти. Alpine A110 има 250 КС од 1.8- литарски турбо мотор што го прави едно од прилично брзите предлози на пазарот, особено имајќи ја предвид малата маса. Сепак, Французите планираат да додадат поголема моќ на нивниот спортски модел.

1 | Alpine
2 | Alpine
3 | Alpine
4 | Alpine

    Според британското издание AutoExpress, инженерите на Renault ќе го подобрат 1.8- литарски турбо мотор на машината со цел постигнување на моќ од 300 КС. Во целина не е предвидено да се менува агрегатот, туку да се засили. Покрај тоа, сегашната тежина од 1.080 килограми ќе биде намалена дополнително до малку над еден тон, а тоа ќе стане факт по познатите промени во ентериерот. Се предвидуваат и промени во суспензијата, а новата верзија, која засега носи фабричко име Sport Chassis, ќе добие 15-20% поцврсто подвозје.

    Поврзани вести

    Back to top button