fbpx

Прва награда за новата генерација на Nissan LEAF

Новата генерација на првиот во светот масовeн 100% електричен модел- Nissan LEAF, ја доби првата меѓународна награда за време на годинешнава церемонија на Consumer Electronics Show (CES), за најиновативен нов производ за 2018 година

Новиот Nissan LEAF, кој ќе биде пуштен во продажба во почетокот на следната година, пристигнува на пазарот со сосема нов дизајн и технологии, вклучувајќи и единствениот во индустријата систем за забрзување и сопирање со еден педал e-Pedal. Новата генерација на електричниот Nissan LEAF доаѓа со зголемена автономија до 378 километри со моќност на погон од 110 kW (150 КС) и 320 Nm, со можност за брзо полнење до 80% за само 40 минути. По потреба или желба од страна на идните сопственици на новиот LEAF, батеријата на електричниот може да се користи и како дополнителен извор на електрична енергија за домашно потрошувачка преку прикачување на преносната мрежа (V2G технологија).

Nissan LEAF

Најважниот дел од новиот LEAF е високотехнолошкиот ProPILOT систем кој обезбедува автономно возење во една лента при возење по автопатите. Таа се активира со едно копче, тогаш тоа е во можност да го преземе управувањето, забрзувањето и намалувањето на брзината, што е одлично решение за време на долги патувања или карактеристични за американските и главните европски патишта. Во следните неколку години технологијата ProPILOT, која е дел од поголемиот комбиниран безбедносен систем на Nissan Intelligent Mobility, постојано ќе се развива и ќе се подобрува и ќе нуди сè поголемо ниво на автономија. Крајната цел е да се постигне самостојно управување во сообраќај во урбаните средини со безбедно поминување низ раскрсниците.

Поврзани вести

Back to top button